Cover
Van Mun
Intrapost
Buro voor Fysieke Arbeid
Hutten

Delen

Delen

Digitaal magazine mei 2020

Pascal van Mun van Van Mun Advies in Oss

"Er zijn ook positieve ontwikkelingen"

Bij Intrapost is de productie weer als vanouds

"We kijken nu meer naar anderen om"

Film

Op bezoek bij Marc de Vries van Buro voor Fysieke Arbeid

Bob Hutten openhartig over nu & toekomst

"We houden vast aan ons beleid, we willen en kúnnen niet anders"

Heel voorzichtig komt Nederland los. En dat mag ook, omdat het kabinet de teugels steeds wat verder laat vieren. Iets vooruitlopend op de versoepelde Haagse maatregelen gaat het bij Van Mun Advies niet anders. “Langzaam komen we weer op gang”, vertelt Pascal van Mun.


“We hebben uiteraard fors afgeschaald in bezetting”, legt hij uit. “Nu zijn we nog steeds niet voltallig, maar medewerkers gaan vaker naar kantoor. En als het nodig is, gaan we ook naar klanten. Natuurlijk houden we daarbij volop rekening met ieders wensen en gevoelens.”

Gelukkig: ook nieuwe opdrachten

Klantbezoek is bijvoorbeeld ‘noodzakelijk’ als bij een risico inventarisatie en –evaluatie (RI&E) héél veel documentatie hoort. Of als de veiligheidssituatie bij een bedrijf toch echt bekeken moet worden om de risico’s in te kunnen schatten. Pascal: “Óf als er een nieuwe klant is. Gelukkig komt dat in deze tijd, waarin velen een pas op de plaats moeten maken, óók voor.”

Zes verbetergroepen

Ondertussen hielden Pascal en zijn medewerkers intensief contact. Microsoft Teams bleek een uitvinding; zelfs voor de vrijdagmiddagborrel. En er was, ondanks de crisis, genoeg te bespreken. “Om deze periode nuttig te besteden, hebben we zes verbetergroepen in het leven geroepen”, legt de Osse ondernemer uit. “Voorbeelden zijn het optimaliseren van ons ERP-pakket, het boosten van Duurzaam Collectief én de lancering van Online Training.”

Lancering Online Training

Dat laatste is een platform waar medewerkers van een bedrijf relevante veiligheidsinstructies zelf kunnen bekijken. Wanneer het hén uitkomt. Ook treffen ze hier mogelijke e-learning opleidingen aan, zoals BHV of Werken met een heftruck. “Ondertussen kan de aangestelde groepsleider alle ontwikkelingen op de voet volgen”, licht Pascal toe. “Zonder administratie. De eerste drie klanten maken er al gebruik van. Zo zijn er ook positieve ontwikkelingen!”

Over Van Mun Advies

Van Mun Advies is een adviesbureau en opleidingsinstituut voor kwaliteit, arbo (veiligheid en gezondheid) en milieu (KAM).Het besef dat deze periode ook positiviteit met zich meebrengt, wordt steeds vaker door mensen uitgesproken. Zeker nu de overheidsmaatregelen voorzichtig versoepelen. Marcel Linders van het Bossche Intrapost – bekend uit de finale van de AANtWERK Award en sinds kort partner - ziet naast de duistere kant ook de mooie dingen. Nieuwsgierig naar die laatste, gaan we in gesprek.


“Zie het zo”, steekt Marcel van wal, “mensen kijken nu toch écht meer naar anderen om. Niet kijkend naar de verschillen maar naar de overeenkomsten, helpen we mensen die dat net even wat meer nodig hebben dan wijzelf. Dat is iets waar het voor mij persoonlijk, maar ook bij Intrapost en bij AANtWERK al jaren om gaat. Begrijp me niet verkeerd, want natuurlijk zie ik ook de duistere kant en wil ik net als iedereen dat dit stopt. Maar corona maakt de wereld ook weer een beetje zoals die hoort te zijn, als je enkel kijkt naar die aandacht voor mens en natuur.”

Korte lijnen

“We hebben als Intrapost het geluk gehad dat we tijdens de Coronacrisis een stabiele productie hebben gehad. Wel staan we net als ieder ander bedrijf voor uitdagingen. De werkstijl, het afstand houden van elkaar, zoveel mogelijk thuis werken, daar gaat veel tijd in zitten om dit goed te laten verlopen. En als er uitdagingen zijn, dan lossen we die samen op. Dat werkt.” Marcel vermoedt dat het komt omdat de lijnen zo kort zijn. “Dan bedoel ik niet alleen intern, maar ook met onze klanten. Iedereen denkt mee. En soms lukt iets ook niet. Als je dat uitlegt, dan is daar alle respect voor.”

Heb begrip

“Aan anderen zou ik mee willen geven om vooral begrip te hebben voor persoonlijke situaties”, benadrukt Marcel. “Ook al werkt het voor jezelf allemaal goed en heb je nergens last van, voor het merendeel van de wereld is dat niet zo. Probeer je in te leven in hun situatie. Zelfs als je denkt dat iemand onredelijk is in bijvoorbeeld communicatie, probeer er dan altijd achter te komen waar die reactie vandaan komt. Wellicht kan je iemand wel meer helpen dan je denkt.”


Marc de Vries van Buro voor Fysieke Arbeid

Bob Hutten draait er niet omheen: zijn bedrijf wordt keihard getroffen. Dacht hij voor 1 maart nog een prachtig bloeiend bedrijf te hebben met 2300 (!) samenwerkers. Nog geen drie maanden later ziet de realiteit er compleet anders uit. Een omzetverlies van 80%, overheidsmaatregelen die onvoldoende zijn waardoor hij 35% zelf moet bijbetalen aan de loonkosten terwijl er nauwelijks inkomsten bijkomen. Dat hakt erin. En toch mensen, toch is het dus mogelijk om ondanks deze ellende hoopvol vooruit te kijken. “Met 250 exploitaties en 160 contracten mogen we echt wel weer aan de gang, al zal het een pittige tijd worden waarin er veel van ons gevraagd wordt.”

 

Hoop ligt dus in de toekomst. Bob deelt graag met ons hoe hij die voor zich ziet. “We houden vast aan het beleid wat we al 25 jaar geleden hebben ingezet.” En dat betekent doorgaan met het verduurzamen van de keten, verspilling tegengaan, het ontwikkelen van voeding bij ernstige ziektes en kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee geeft Hutten een belangrijke boodschap af. Want je mag gerust weten dat zijn bedrijf zeker een paar procent minder rendement pakt dan collega’s, door die thema’s hoog op de agenda te zetten. Noem het een risico, noem het lef. Zeker is dat ze bij Hutten dicht bij zichzelf blijven en precies weten waarvoor ze bestaan. “We willen en kunnen niet anders.”