Cover
Inhoud
Het verhaal
Kerstpakketten
Relatiegeschenken
Johan van Hoorn
Film Gaby de Cock

Delen

Delen

Het verhaal van DOEGOODS

Kerstpakketten

14 pakketten in onze showroom

Filmpje

Gaby de Cock maakt DOEGOODS

Winst van DOEGOODS gaat naar aanpak laaggeletterdheid

Johan van Hoorn is blijEen kerstpakket is een mooie manier om aan het einde van het jaar uw medewerkers of relaties te bedanken. Maar hoe maakt u de beste keuze uit het enorme aanbod aan mogelijkheden en leveranciers?

Met een kerstpakket van DOEGOODS wordt goed doen een stuk makkelijker. Alle producten zijn gemaakt, samengesteld of ingepakt door mensen die, om welke reden dan ook, moeite hebben met het vinden van een reguliere baan. Ze zijn werkzaam bij IBN, een organisatie die ernaar streeft om iedereen volwaardig deel uit te laten maken van de regio waarin ze werken en wonen.

U zorgt voor werk en ontwikkeling
De winst uit de verkoop van DOEGOODS kerstpakketten investeren we in ons laaggeletterdheidprogramma. Om nog meer mensen te helpen hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Dat maakt de kerstpakketten van DOEGOODS extra bijzonder.  

Volop keuze
Met DOEGOODS hebt u volop keuze. Wat dacht u van een pakket met regionale producten? Of een gevarieerd pakket met een door onze medewerkers handgemaakt geschenk? Of kiest u liever voor het stoere pakket met vuurkorf? Waar u ook voor kiest, u zorgt niet alleen voor een glimlach op het gezicht van uw medewerkers of relaties maar ook op de vele

In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dat beperkt ze in hun dagelijks leven. Een maaltijd maken volgens een recept, een boek lezen of de bijsluiter van een medicijn doornemen lukt daarom niet altijd. Laat staan succesvol aan het werk gaan. Bij IBN hebben we daarom een speciaal programma opgezet. Aanpak laaggeletterdheid heet dat. Wat niet helemaal de lading dekt, want het gaat veel verder dan lezen en schrijven alleen. In de afgelopen jaren meldden zich al meer dan 500 personen zich bij IBN aan. Eén daarvan is Johan van Hoorn. Hij leerde zichzelf beter te uiten in spraak en op papier. Daardoor lukte het om samen met zijn zoon (9) naar Turkije te reizen en daar zijn vader te bezoeken.

Er verschijnt meteen een grote glimlach op zijn gezicht als Johan vertelt over de reis die hij maakte. “Mijn vader woont al jaren in Turkije. Samen met mijn stiefmoeder die ik eigenlijk ook als mijn eigen moeder beschouw. Vorig jaar werd hij 75 en dat moest gevierd worden. Dat was heel belangrijk voor me, want mijn vader was op dat moment ook nog eens ernstig ziek. Ik heb een zoontje van negen jaar oud en die wilde ik natuurlijk ook meenemen.” Omdat de reis midden in de schoolperiode zou vallen, had hij daarvoor wel toestemming nodig van school. “Vroeger zou ik bij de eerste afwijzing al afhaken. Het zou me toch niet lukken en hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Nu was dat wel anders.”

Nu vraag ik meer en leg ik het uit
“Ik werkte destijds al bij IBN. Tijdens het gemeentecongres waar ook veel bedrijven kwamen, was ik parkeerwacht. Toen iedereen binnen was, ging ik ook maar eens een kijkje nemen. Ik was eigenlijk best nieuwsgierig wat zich daar binnen afspeelde. Ik raakte aan de praat met taaldocent Marja. Over dat ik veel aan mezelf twijfelde en me ook beter zou willen verwoorden op papier en aan de telefoon.” Johan meldde  zich aan. En al snel kon hij steeds beter omgaan met lastige situaties. “Als iets me nu niet lekker zit, dan kom ik er op terug. Begrijp ik het niet goed, dan vraag ik: ‘wat bedoelt u precies of kunt u dat uitleggen voor me?’ Ook zei ik al snel ‘ja’ op dingen. Dan overviel dat me en wilde ik mensen niet teleurstellen. Nu zeg ik dan: ’daar denk ik even over na en kom er snel op terug.’ In de gesprekken met de directeur van de school lukte het me om een goed gesprek te voeren en de situatie uit te leggen. Daardoor begreep de school waarom het zo belangrijk voor me was dat hij mee naar Turkije zou gaan. Uiteindelijk kreeg ik toestemming. Al benauwde het me wel een beetje, omdat de papieren pas twee weken voor ons vertrek in orde waren. Heel spannend was dat. Ook voor mijn zoontje, want hij zou na jaren zijn opa en oma weer in het echt zien. Het was geweldig.”

Liefst carrière in ICT
Johan heeft zich ook al aangemeld voor de rekenlessen. “Want ik wil toch wel stappen maken in mijn carrière. Het liefst in de ICT. Mijn vader had vroeger een computerbedrijf en ben daar dus mee opgegroeid. Programmeren deed ik al toen ik nog best klein was. Ik heb me opgegeven voor een nieuwe werkleerlijn bij IBN, dus wie weet. Als ik dan over een tijdje ook nog iemand kan vinden om mijn leven mee te delen, dan ben ik helemaal gelukkig.”

Winst DOEGOODS gaat rechtstreeks naar aanpak laaggeletterdheid
Als u uw werknemers of relaties een DOEGOOD geeft, dan zorgt u tegelijkertijd voor werk en ontwikkeling van medewerkers van IBN. Zij maken de kartonnen designproducten zelf of stellen de pakketten samen. De winst die we daarmee maken gaat rechtstreeks naar onze lessen voor medewerkers. En daarmee helpt u onze medewerkers weer mee om beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Of zoals Johan om aan de slag te gaan met zijn taalvaardigheid, zodat hij zich beter kan uiten en daarmee een prettiger leven kan leiden. Neem eens een kijkje op www.doegoods.nl.

Gaby de Cock maakt DOEGOODS producten