Cover
Inhoud
Film
Voorzitter Bob Hutten
Founder Cor van Gerven
Foto's
Twitter

Delen

Delen

Derde jaardiner 2015 AANtWERK Donderdag 19 november bij CHV Noordkade Veghel

Film

Sfeerreportage van 3 minuten

Portret Cor van Gerven

Founder Koning Willem I College

Foto's

Kijken! U staat er vast bij

Tweets

Bekijk wat er op social media is gezegd

Rob Dekker stelt u voor aan

'Voorzitter Bob Hutten'

Proef de sfeer in 3 minuten

Het allereerste filmpje van AANtWERK. Met daarin onder meer korte interviews met Bob Hutten, Leen Zevenbergen en Linda van Alphen van SBA Flex, Robien Rijnen van Hexspoor, Edwin Koutstaal van Progress Uitzendbureau en Walter van der Velden Jonkers van Van der Velden rioleringsbeheer. Bekijk de clip hieronder in 3 minuten. 

Bob Hutten aan het roer

Tijdens het eerste deel van het jaardiner draagt Rob Dekker van Woonstichting St. Joseph zijn voorzitterschap na drie succesvolle jaren over aan culinair dienstverlener Bob Hutten. De kersverse voorzitter heeft één missie: een hogere participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij álle bedrijven in Noordoost-Brabant. “Door te kijken naar de competenties – jong, oud, valide en minder valide - zie je waar mensen goed in zijn. Wat kan iemand wel? Waarom zoveel vooroordelen? Waarom is een product alleen maar goed als het perfect is? Heeft een bezield product of een bezielde dienst niet veel meer waarde?” Slechts een paar zinnen uit het blog van Bob Hutten (lees 'm hier). Sterk verhaal. 

www.aantwerk.nu

Een sterke verbinding met de maatschappij. Volgens Cor van Gerven is dat essentieel voor een brede onderwijsinstelling als het Koning Willem 1 College. Iedereen is er welkom, verkondigt hij. Echt iedereen. Ook mensen met een beperking. Mensen die een arbeidshandicap hebben. Of buitenlanders die geen woord Nederlands kunnen. Hoewel de vicevoorzitter totaal niet gecharmeerd is van deze termen - omdat hij altijd uitgaat van de kracht van mensen -  is hij trots. Trots dat het ze lukt om iedereen mee te laten draaien in de maatschappij.

Over KWIC
Het Koning Willem I College is vooral een instelling voor MBO. Ongeveer 12.000 leerlingen studeren hier voor een vakopleiding, voor een beroep op middenkaderniveau of voor een vervolgstudie in het HBO. Maar aan de onderkant van de arbeidsmarkt of voor speciale groepen hebben zij ook een taak.

Vluchtelingen
“Educatie en inburgering van vluchtelingen hebben we altijd al gedaan. Dat is niet nieuw”, vertelt de Schijndelaar als hij antwoord geeft op de vraag om een actueel voorbeeld te geven van ‘meedraaien in de maatschappij’. “Jaren geleden hebben we dat zo afgesproken en het loopt hartstikke goed. Ieder jaar begeleiden we zo’n dertig leerlingen. Maar nu is de aanloop zó groot dat het op onze huidige locaties niet meer past. We verwachten dit jaar wel 250 leerlingen en mogelijkzelfs 500 in 2016. Een stijging die bijna niet is op te vangen. Maar we gaan ervoor. Het lukt. Dat hebben we ons land immers beloofd. Daarom huurden we onlangs een vleugel in het voormalige Paleis van Justitie waar we vanaf nu steeds meer buitenlandse leerlingen lesgeven. In kleine groepen van twaalf tot maximaal vijftien. Je hebt regelmatig te maken met getraumatiseerde kinderen en volwassen en die hebben intensieve begeleiding nodig. Dat lukt niet als je met z’n dertigen in de klas zit.”

Volwaardigheid
Op het Koning Willem I College werken al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via trajecten en samenwerkingen met Weener XL. In administratieve functies, maar ook in de beveiliging en het groen. “Die fleuren hier helemaal op”, vertelt Cor. “Ze draaien mee, zijn gelukkig en dankbaar dat ze bij ons mogen werken. Zo haalt er hier een jongen dagelijks het oud papier op. Vol passie. En heel goed ook. Eerlijk is eerlijk: ik krijg er zelf ook een voldaan gevoel van.” Net als van het feit dat we de onderkant van de samenleving hier in Nederland volledig betrekken in het arbeidsproces. Dat is gewoon heel goed. “In Engeland en Frankrijk is dat wel anders. Daar hebben ze grote problemen met inwoners van achterstandswijken. ‘De kanslozen’ noemen ze die. Want door ze nergens bij te betrekken  horen ze ook nergens bij. Daardoor hebben ze niets te verliezen. Zo gedragen ze zich ook. Met alle problemen van dien. Hier gebeurt dat gelukkig niet.”

Droom
Goed voorbeeld doet goed volgen. Daar gelooft Cor van Gerven heilig in. “Mijn droom is dat álle instellingen over tien jaar werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat werkgevers zich verantwoordelijk voelen voor íedereen in de samenleving en dat kleine deel met een afstand tot de arbeidsmarkt niet vergeet. Zodat uiteindelijk het sociale werkbedrijf niet meer hoeft te bestaan.”

Wij zijn verantwoordelijk
Met 1200 mensen in dienst is het Koning Willem I College één van de grootste werkgevers in de regio. “Vanuit een publieke rol, maar ook als brede onderwijsinstelling vind ik dat we verantwoordelijk zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.” Ik ben daarom blij dat we ons aangesloten hebben bij AANtWERK.” Een platform waar werkgevers uit de regio elkaar enthousiasmeren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Met name op het vlak van mensen. “Daarmee zijn we in staat om onze filosofie te verspreiden. Die kan ik het beste omschrijven als: het stimuleren van leerlingen om hun talenten te ontdekken en ze te helpen om te ontwikkelen. Want iedereen heeft wel íets waar hij goed in is.  Daarmee creëer je zelfvertrouwen en kunnen zij veel meer dan dat ze zelf denken.”

www.aantwerk.nu


Impressie derde jaardiner

Foto's >>

Benieuwd naar het jaardiner op social media?

Check de tweets  >>